Tietoa Moldovasta


Romanian ja Ukrainan välissä sijaitseva Moldova itsenäistyi Neuvostoliiton hajottua vuonna 1991. Maa on ollut aikaisemmin osittain tai kokonaan myös osa Romaniaa, Venäjää ja Osmanivaltakuntaa. Nykyinen Moldovan tasavalta kattaa itäisen puoliskon historiallisesta Moldovan ruhtinaskunnasta, jonka läntinen puolisko kuuluu Romaniaan. Moldovaan kuuluu lisäksi kapea kaistale maata Nistru-joen itäpuolella. Tämä Transnistriaksi kutsuttu alue on julistautunut itsenäiseksi ja vuonna 1992 käydyn lyhyen sisällissodan jälkeen se on toiminut itsenäisen valtion tavoin, tosin ilman virallista tunnustusta yhdeltäkään toiselta valtiolta.

Suurin osa Moldovan väestöstä puhuu äidinkielenään romaniaa, josta Moldovassa käytetään usein myös nimitystä moldovan kieli. Maassa on lisäksi merkittävät ukrainalais- ja venäläisvähemmistöt. Moldovan eteläosissa asuu turkinsukuisia gagauzeja, joille on myönnetty itsehallinto. Muita pienempiä vähemmistöjä ovat muun muassa bulgarialaiset ja romanit. Kaikki edellä mainitut ryhmät ovat perinteisesti ortodoksikristittyjä, joten maa on uskonnollisesti varsin yhtenäinen.

Maisema Moldovassa koostuu kumpuilevista pelloista ja tammimetsistä ja niitä halkovista jokilaaksoista. Maaperä on erittäin hedelmällistä ja suurin osa pinta-alasta on viljelykäytössä. Verraten suuri osa väestöstä saa toimeentulonsa maataloudesta, mikä pientilojen maassa tarkoittaa samalla pieniä tuloja. Peruselintarvikkeiden ohella Moldovassa tuotetaan runsaasti viiniä, joka on myös yksi merkittävimmistä vientituotteista. Viininviljely ja siihen liittyvät perinteet ovat olennainen osa moldovalaista kulttuuri-identiteettiä.

Valtavien viinikellarien ohella Moldovan kuuluisimpiin nähtävyyksiin kuuluvat kauniille paikoille rakennetut vanhat luostarit, kuuluisimpana Orheiul Vechi, sekä vanhat linnoitukset muun muassa Sorocassa ja Benderissä. Urbaanista tunnelmasta voi nauttia vilkkaassa pääkaupungissa Chișinăussa.

Moldovan viralliset sivut sijaitsevat osoitteessa www.moldova.md. Suosittelemme lämpimästi tutustumaan Ulkoasiainministeriön Moldova-maatiedostoon. Lisäksi myös Wikipediasta voit löytää lisää tietoa Moldovasta.